Kūdikio kojytės

Patarimai: sauskelnių keitimas — kaip palengvinti?

Pagaliau sulaukėte savo mažojo stebuklo, supate jį ant rankų, kalbinate ir širdyje taip gera. O gal ne? Gal jūsų širdyje daugiau nerimo ir nežinomybės, kaip reikės pasirūpinti šio mažylio priežiūra? Vienas iš tokių rūpesčių – sauskelnių keitimas (tai gali tapti tikru iššūkiu!).

Štai keletas patarimų, kurie pagelbės keičiant sauskelnes mažyliui.

Užimtos rankytės

Tos mažos rankytės visada viskuo domisi ir nori viską pačiupinėti. Sauskelnių turinys – ne išimtis. Jūs tikrai norėtumėte išvengti mažiukų „čiuptuvėlių“, kurie visur painiojasi, kai atveriate pilnutėlę sauskelnę „turto“. Pripažinkime, kad kūdikiai kartais primena mažus aštuonkojus, negi jie tikrai turi tik dvi rankas?

Sprendimas – duokite savo mažyliui palaikyti kokį nors daiktą – žaisliuką, švarią sauskelnę ar čiulptuką – bet ką, kas užimtų jo rankytes. Taip pat mažylio dėmesiui nukreipti galite panaudoti ir karuselę, kurią dažniausiai kabiname virš lovytės.

Patogi vystymo vieta

Dažniausiai mažyliai nemėgsta būti perrenginėjami, taigi sauskelnių keitimas bus sklandesnis, jeigu tai galėsite atlikti greitai. Iš anksto tinkamai pasiruoškite vystymui skirtą vietą, kad viskas būtų po ranka:

- švarios sauskelnės;

- vieta purvinoms sauskelnėms;

- šlapios servetėlės (visada geriau rinktis apiplovimą vandeniu, jeigu yra galimybė — ir švariau, ir tausojate gamtą);

- nauji rūbeliai, jeigu tektų juos keisti;

- vieta, kur padėsite suteptus rūbelius;

- naktinė lemputė, kad naktį neišbudintumėte mažylio;

- merliukai, jeigu mažylis atpiltų pienelį;

- galite patiesti vienkartinį neperšlampamą paklotą, jeigu nenorite ištepti pagrindo.

Sąrašą galite koreguoti pagal savo poreikius.

„Kakulio“ sprogimai

Būna atvejų, kai mažylis labai pasistengia ir prikrauna mums didžiulį kalną „turto“ 💩. Kartais tiek daug, kad sauskelnės jau nebeatlaiko ir, deja, tenka keisti rūbelius. 

Ar žinojote, kad smėlinukų petukai susiūti taip, jog juos būtų galima nuimti per kojytes? Taip! Jeigu nutiko „avarija“ ir mažylis labai išsipurvino, nuimkite rūbelį per kojas, taip neišpurvinsite savo džiaugsmelio.

Beje, tokiais atvejais savo kūdikį geriau išmaudykite, juk vis tiek turbūt jau reikia. Sutaupysite šlapių servetėlių, o ir mažyliui bus maloniau.

Smėlinukas - bodis kūdikiui su zodiako ženklais

Tinkamas sauskelnių dydis

Kaip ir renkantis drabužius ar avalynę, taip ir sauskelnių dydis turi būti tinkamas. Jau turbūt žinote, kad kiekvienos sauskelnės tinka tam tikro svorio kūdikiams, tačiau kartais ant pakuotės nurodyti skaičiukai gali apgauti. Kiekvienas mažylis yra ypatingas. Kaip pasirinkti tinkamą dydį? Deja, visais atvejais pirmiau teks išbandyti ir po to daryti išvadas.

Sauskelnes sijonelis

Jeigu dažnai įvyksta „kakulio“ sprogimai ir išsitepa kūdikio nugarytė – sauskelnės yra per mažos.

Priešingas atvejis, kai išmatos nuolat prateka per kojyčių šonus. Tai reiškia, kad sauskelnės nepakankamai priglunda prie jūsų mažylio užpakaliuko ir reikėtų pasirinkti mažesnes sauskelnes. Beje, pirmiau patikrinkite, ar uždėję sauskelnes, ištraukėte „sijonėlį“, esantį aplink kojas (jeigu toks yra), nes jis padeda sauskelnei geriau priglusti.

Jeigu vis nepavyksta išsirinkti tinkamo dydžio sauskelnių, išeitis gali būti sauskelnių pavyzdžiai. Tikrai atrasite geriausias!

Tinkama higiena

Paraudusi užpakaliuko odelė – dažnas ir nemalonus atvejis. Pirma mintis – netinka sauskelnės. Tačiau nereikėtų iš karto pirkti naujų sauskelnių, nes paraudimas gali būti ir dėl kitų priežasčių.

Visų pirma būtų naudinga pasitikrinti, ar naudojate švelnų rankšluostį. Šluostant mažylį, būtina tai atlikti kruopščiai ir tapšnojant, o ne trinant. Beje, priminsiu, kad mergytes visada reikia prausti išangės link, o berniukus – kaip jums patogu 🙂.

Taip pat paraudimus gali sukelti mamos suvalgytas maistas. Taip, mamyte, deja, gali tekti kuriam laikui atsisakyti šokolado ar kito produkto, kuris gali būti alergijos priežastimi...

Ką daryti, jeigu užpakaliukas paraudo? Pirmas ir bene maloniausias kūdikiui gydymo būdas – oro vonios. Tiesiog pasitieskite neperšlampamą paklotėlį ir leiskite mažyliui pagulėti nuogam. Jeigu paraudimai (iššutimai) rimtesni, galite naudoti tepalą su cinko oksidu. Vis dėlto, jeigu paraudimai nepraeina ir prastėja, būtinai kreipkitės į gydytoją. Kai žinosite priežastį, galėsite nuspręsti, ar metas išbandyti kitas sauskelnes.


Ir pats svarbiausias patarimas – niekada – NIEKADA – nepalikite mažylio vieno ant vystymo stalo ar kito aukšto paviršiaus. Jeigu yra bent 1%, kad kas nors gali nutikti, tai būtinai nutiks. Būkite saugūs ir švarūs 🌷

Grįžti į tinklaraštį

1 komentaras

Glaustai 😊 labai naudingi patarimai 💕

D.K.

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.